Het Juridisch Loket Lelystad: op zijn best onverschillig!


Het Juridisch Loket kwam een jaar of 6 geleden in de plaats voor het  bureau voor rechtshulp. Het was niet alleen een kostenbesparend idee het was ook om de kwaliteit van rechtsbijstandverlening tegen acceptabele kosten te verbeteren.

Ik zat met mijn kantoor in Almere toen de eerste loketten open gingen. Advocaten konden  een arrangement afsluiten met het JL waarin zij aangaven welke rechtsgebieden werden beoefend. Voor sommige rechtsgebieden  diende men ook erkend rechtsbijstandverlener zijn bij de Raad voor rechtsbijstand. Het JL zou dan de rechtzoekenden doorsturen nadat de zaken door hen gefilterd waren op haalbaarheid en noodzaak voor bijstand door een advocaat.

In het voorkomende geval konden medewerkers van het JL het probleem zelf aanpakken of al wat voorwerk doen. Als rechtzoekenden werden doorverwezen dan gebeurde dit naar een met name genoemde advocaat. Die advocaat kreeg per e-mail een bericht waarmee het aanvragen van een toevoeging (een ter dekking van de kosten aan de Staat toe te zenden declaratieformulier) kon worden gevraagd.

Één en ander zou  passender, sneller en gerichter voor rechtsbijstand zorgen en de administratie voor de advocaten aanzienlijk makkelijker maken.  Dat laatste was een bijkomend gevolg maar wel een welkom gevolg.

Vijf jaar gelede verhuisde ik mijn kantoor naar Lelystad. Ook daar is een arrangement afgesloten. In  de eerste anderhalf jaar heb ik nog een twee of drie doorverwijzingen gekregen. Dat wil zeggen, berichten per mail waarin de zaak stond samengevat en berichten waarmee de aanvraag van de passende toevoeging kon worden vergemakkelijkt.

De laatste drie en een half jaar is bij mij, mijn kantoorgenoot en alle ons bekende advocaten opgemerkt dat we niet of nauwelijks meer verwijzingen krijgen. Wel hebben alle advocaten in onze omgeving een gratis inloopspreekuur. De kantoren proberen daarmee laagdrempelig te zijn voorr hen die de wegnaar het JL niet kunnen vinden en toch advies willen.

Het JL heeft dat kennelijk ook ontdekt. Onze inloopspreekuren worden bezocht en vrijwel altijd door klanten die we moeten doorsturen omdat ze of geen zaak hebben of een zaak op het rechtsgebied dat we niet behandelen. Die mensen komen altijd met hetzelfde lijstje binnen.

Een lijstje dat al honderd keer gekopieerd lijkt. Een lijstje afkomstig van het JL. Een beduimeld en suf gekopieerd  lijstje met alle inloopspreekuren.

Niet alleen de rechtzoekende wordt met een gemakzuchtig kluitje in het riet gestuurd maar ook de advocaat moet zijn tijd verdoen aan het aanhoren van soms schrijnende verhalen waar ij zelf niets mee kan. Ik hoor het geduldig aan en probeer die mensen onder te brengen. Heel veel tijd die mij niets dan sadaka oplevert.

Geeft op zich allemaal niet, maar die labbekakkerige, aartsluie, rommel-maar-aan houding ergert me rot. En voorzover u dacht dat het wellicht landelijk beleid was? Nee, dat dek ik niet. Ik en mijn collega hebben de laatste drie jaar wel een 5 tal medlingen gehad hoor. Uit Middelburg, Almelo en Amsterdam.

Als we die loketten bellen blijkt dat de rechtzoekenden zich toch echt niet daar vervoegd hebben. Nee, ze hebben het telefoonnummer gebeld en aangezien Lelystad niet kon beantwoorden werden ze doorgeschakeld naar een ander JL.

Een JL –niet in Lelystad- dat wel doorverwijst, met mail, beschrijving en alles erop en er aan. Ik vraag me af wie er gestationeerd is bij dat JL. ik vraag me af of er nooit gerouleerd wordt.

Dat zou best wel eens mogen. Niet voor mij. Ik ben over een half jaar weer terug in Almere. Nee, roeleer dat personeel zodat alle rechtzoekenden in Lelystad en omgeving op een behoorlijke wijzen worden doorverwezen.

Advertisements

About sanderverheul
jurist met voorliefde voor het strafrecht, blogger, vermaak me al wel op Twitter @Sander_Verheul, wil wel eens de kans om met meer dan 140 tekens over een onderwerp een mening te hebben.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: