Hypocrisie van een gedoofd licht; Leon de Winter over Gaza.


Tijdens een bijeenkomst in Amstelveen heeft de Nederlandse Joodse gemeenschap steun betuigt aan Israël. Een bijeenkomst die niets dan oprecht meegevoel met Israël tot uitdrukking bracht. Steun die tot uitdrukking brengt hoe verbonden de Nederlandse Joden zijn met het kot van de Staat Israël in deze tijd van conflict.

Hamas heeft met steeds betere raketten (ongetwijfeld geleverd door of met hulp van Iran) de afgelopen weken een groot aantal doelwitten bestookt. Burgers waren daarvan grotendeels het slachtoffer. Een laffe manier van strijden. vooral nu Hams op zijn bebloede vingers na kan tellen wat de reactie van Israël zal zijn. de vorige grondoorlog in Gaza heeft geleidt tot een onacceptabel hoog aantal burgerslachtoffers aan Palestijnse kant. Israël heeft op nietsontziende wijze en met schending van internationaal oorlogsrecht en humanitair recht huisgehouden in Gaza.

 

Kennelijk houdt Hamas te weinig van het Palestijnse volk om andere methoden te vinden om te strijden tegen overheersing. Dan bedoel ik overigens niet de nog laffere en lage zelfmoordaanslag. Niet alleen vallen er doorgaans slachtoffers onder vrouwen en kinderen die op geen enkele wijze  anders kunnen worden gezien dan de burgerslachtoffers die vallen onder de handen van de IDF, maar even erg is het nog dat zo een zelfmoordenaar wordt voorgespiegeld dat hij zal sterven als sjahied (martelaar).

 

Dat de Joodse gemeenschap zich geroepen voelt hun verbondenheid te tonen met Israël is niet meer dan logisch. Maar waarom dan Leon de Winter laten spreken?

De beroepsapologeet die eerder in een even onnavolgbaar als krankzinnig pleidooi het opnam voor Badr Hari. Ware het satire geweest was het goede satire, maar het was echt zo bedoeld.

Op fijnzinnige wijze liet hij zijn -al geruime tijd gedoofde- licht schijnen op het Israelisch-Palsetijnse conflict.  Bij de bespreking van het beleid ten aanzien van Gaza en de (overigens eveneens ridicule) beschuldiging van Israelische genocide tegen de Gazanen. Allereerst verbaast het dat Leon de Winter dergelijke uitingen van gefrustreerde radicalen serieus neemt. Maar erger wordt het wanneer hij constateert dat ondanks de beschuldigingen van genocide de bevolking van Gaza groeit en er aan toevoegt: M
isschien moeten we in het geheim een anticonceptiemiddel aan het drinkwater in Gaza toevoegen.”  Een gelach stijgt op.

“Je moet het in de context zien…” werd er gisteren naar aanleiding van een aantal tweets van mijn hand gezegd.

Goed, het zal bedoeld zijn als een grapje. Maar kan alles als het een grapje is? Nee, grapjes kunnen te ver gaan, niet alleen de grenzen van fatsoen overschrijden, maar onrecht doen aan je eigen identiteit.

Dat laatste moet ik uitleggen. Iedereen die wel eens wat van Leon de Winter heeft gelezen weet dat het tweede generatie slachtofferschap een sluimerend thema is dat vaak terugkeert  Dat juist De Winter deze ‘grap’ debiteert schrijnt des te meer. In een artikel in de Volkskrant van 24 oktober 1998 wordt beschreven hoe ook in Nederland gemengdgehuwde Joden een half uur de tijd kregen om te kiezen voor de gaskamer of sterilisatie en hoe een keuze voor sterilisatie een diepe donkerte bracht in de rest van hun bestaan.

Ook bracht het de uitzending in herinnering waarin Maurice de Hond spreekt met de kampvriendin en blockgenote van zijn inmiddels overleden moeder. Beide Nederlands-Joodse vrouwen waren gebruikt als proefkonijn voor Duitse artsen die in Auschwitz experimenteerden op methoden om te steriliseren. Door een Godswonder heeft zijn moeder na de oorlog Maurice gekregen. Het leed van moeder De Hond en de door expirimenten onvruchtbare vriendin hebben me diep ontroerd.

Hoe iemand dan nog zo een grap kan maken en hoe iemand als Kees van der Staaij er dan nog om kan lachen ook verbaast me, ook na een dag, nog steeds. Hoezo, context?

 

 

About sanderverheul
jurist met voorliefde voor het strafrecht, blogger, vermaak me al wel op Twitter @Sander_Verheul, wil wel eens de kans om met meer dan 140 tekens over een onderwerp een mening te hebben.

2 Responses to Hypocrisie van een gedoofd licht; Leon de Winter over Gaza.

  1. Maxim says:

    Precies,sommige macabere grappen maak je niet,als hij ze in zijn eigen huis maakt tja,maar niet voor een plubliek….zegt wel iets over de aard van de bijeenkomst….misselijkmaken dat ze er om lachen ook nog eens

  2. Juriepost says:

    Een artikel met diepgang .

    De context heb jij perfect neer gezet.

    Radicale clown’s inzetten schaad uiteindelijk alleen maar ……

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: